Na początek Jest to fragment pewnej ksiązki, artykuł ten znalazłem w internecie, po zkorzystaniu z wyszukiwarki na forum zobaczyłem że art juz istnieje,a więc małe odświerzenie dla tych którzy nie widzieli lub chcą sobie poczytac jeszcze raz ,a może akurat sie przyda komuś kto nie widział(początkujacy). Materiał ma ogromny [...]
[...] przebudowy tkanki mięśniowej uszkodzonej podczas treningu. Najlepiej spożywać białka, których skład aminokwasów jest pełny. Zalicza się do nich białka zwierzęce: drób, ryby, wołowina, cielęcina, jaja, mleko, chudy twaróg oraz inne przetwory mleczne. Przyjęło się, ze ilość spożywanego białka dziennie powinna wynosić 2-3g na kg masy ciała. Obecnie [...]
WSTĘP DO ODŻYWIANIA Zacznijmy od początku.Wiele osób słysząc słowo "DIETA" kojarzy je tylko i wyłącznie z odchudzaniem.Nic bardziej błędnego. Dieta to nic innego niż pewien sposób odżywiania , dostosowany do danej osoby oraz co najważniejsze przystosowany do danych celów.To oznacza , że będąc na "diecie" można przybierać na wadze [...]
[...] jarzyn, warzyw i owoców KILKA WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH Jaja dostarczają wartościowego białka, lecz tuczą. Nie jedz ich więcej niż trzy dziennie Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby Desery i dania zawierające [...]
[...] jarzyn, warzyw i owoców KILKA WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH Jaja dostarczają wartościowego białka, lecz tuczą. Nie jedz ich więcej niż trzy dziennie Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby Desery i dania zawierające [...]
[...] potencjał i postanowić, czy warto... Kilka wskazówek żywieniowych: Jaja dostarczają wartościowego białka, lecz tuczą. Nie jedz ich więcej niż trzy dziennie. Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby. Desery i dania zawierające [...]
[...] jarzyn, warzyw i owoców KILKA WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH Jaja dostarczają wartościowego białka, lecz tuczą. Nie jedz ich więcej niż trzy dziennie Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby Desery i dania zawierające [...]
[...] budowę mięśni. Dobrym źródłem protein są następujące produkty, które powinny się znaleźć w diecie każdego kulturysty czy siłacza (Matt Weik, 2009): • kurczak, • chuda wołowina, • ryby, • produkty mleczne, • indyk, • białka jaj. Należy także pamiętać, że często niemożliwym jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka w postaci wyżej [...]
[...] (raz, dwa w tyg) Podjadanie od czasu do czasu 1-3 w tyg.:) Ilości składników odżywczych: -białka około 2,5-3g/kg masy ciała (piersi z kurczaka, WPI, jaja sporadycznie wołowina) -węglowodany max 6g/kg, (ryż basmati, brązowy, płatki owsiane) -tłuszcz koło 1g/kg (olej lniany, oliwa, MCT) Na redukcji ilość węglowodanów zaczyna się zmniejszać, [...]
[...] bogate w argininę? Arginina w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, mąki - płatki owsiane - orzechy - soja, słonecznik Zapamiętaj! Pożywienie to pozwoli Ci na [...]
O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] wybór zjeść w szkole twaróg albo nic zdecydowanie wybierz twaróg jako tanie źródło białka. Dobre źródła b/w/t w diecie: Białka: Mięsa dobrej jakości (kurczak, indyk, schab, wołowina, cielęcina...), jaja, nabiał. Węglowodany: Ryże; kasze; ziemniaki; warzywa; płatki owsiane i otręby; ciemnie pieczywo; owoce. Tłuszcze: Oliwa, Olej lniany, orzechy. [...]
[...] bogate w argininę? Arginina w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, mąki - płatki owsiane - orzechy - soja, słonecznik Zapamiętaj! Pożywienie to pozwoli Ci na [...]
Dla wielu osób o słabej genetyce, którzy są przedstawicielami genotypu nazwanego endomorf, który posiada skłonność do utrzymywania większej ilości tkanki tłuszczowej. Wiele osób endomorfów, które próbują schudnąć stwierdza, że jest to bardzo trudne. Ci, którzy zechcą współzawodniczyć w kulturystyce, mogą uznać że jest to prawdziwie frustrujące [...]
[...] tutaj także o odżywkach (białkowe i węgle) ponieważ to opisałem wyżej przy dawkowaniu supli/odżywek. Na bieżąco planuje przedstawiać co spożywam danego dnia. Źródła białka: wołowina, kurczak, jajka, nabiał, tuńczyk Źródła węgli: ryż paraboliczny, ryż brązowy, płatki owsiane, makarony, kasza gryczana Źródła tłuszczy: oliwa z oliwek, omega-3, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] (raz, dwa w tyg) Podjadanie od czasu do czasu 1-3 w tyg.:) Ilości składników odżywczych: -białka około 2,5-3g/kg masy ciała (piersi z kurczaka, WPI, jaja sporadycznie wołowina) -węglowodany max 6g/kg, (ryż basmati, brązowy, płatki owsiane) -tłuszcz koło 1g/kg (olej lniany, oliwa, MCT) Na redukcji ilość węglowodanów zaczyna się zmniejszać, [...]
[...] chorobach kataralnych na ogół przynosi dobre rezultaty. Fasola- wartość kaloryczną ma bardzo dużą, podobną jak mięso (300350 kcal), zawiera wiele białka, ok. 2022 g (100 g) wołowina 12,5 g (100 g). Witamin zawiera niewiele, jedynie w witaminę B1 jest najbogatsza ze wszystkich warzyw. Najważniejsze jest jednak to, że fasola posiada wiele cennych [...]
http://img845.imageshack.us/img845/2300/uq5w.png Uporządkowana i przemyślana dieta jest kluczem do odniesienia sukcesu w kulturystyce. W zależności od swoich krótkoterminowych lub długoterminowych celów, ogólna idea jest taka, aby spożywać ‘czyste’ kalorie, unikać wysoko-przetworzonych produktów zawierających duże ilości cukrów , spożywać [...]
[...] w trakcie wysiłku. Z tego względu przyjmowanie β-alaniny zmniejsza zmęczenie fizyczne. Naturalne źródła Beta Alaniny to czerwone i białe mięsa takie jak kurczak lub wołowina. Do najbardziej znaczących efektów przy suplementacji Beta Alaniną możemy zaliczyć: - Wzrost całkowitej wydolności anaerobowej podczas treningu. Możemy dokonać [...]